Fuvarozás

Fuvarozás

Kombinált, intermodális fuvarozás

A fuvarozás az emberek, állatok és áruk egyik helyről a másikra történő mozgatása. Más szavakkal, a szállítás hatását egy organizmus vagy dolog meghatározott mozgása határozza meg az A pontból a B pontba. A fuvarozási módok közé tartozik a légi szállítmányozás, a szárazföld (vasúti és közúti), a vízi (tengeri), a kábeles, csővezetékes és az űrfuvarozás. A folyamat felosztható infrastruktúrára, járművekre és műveletekre. A fuvarozás lehetővé teszi az emberek közötti kereskedelmet, ami elengedhetetlen a civilizációk fejlődéséhez.

A közlekedési infrastruktúra a helyhez kötött létesítményekből áll, beleértve az utakat, vasutakat, légutakat, vízi utakat, csatornákat és csővezetékeket, valamint terminálokat, például repülőtereket, vasútállomásokat, autóbusz-állomásokat, raktárakat, teherautó-terminálokat, üzemanyagtöltő állomásokat (beleértve az üzemanyag-ellátó dokkokat és az üzemanyag-állomásokat) és a tengeri kikötőket. A terminálok utasok és áruk cseréjére, valamint karbantartásra egyaránt használhatók.

Az ilyen hálózatokon közlekedő járművek lehetnek gépjárművek, kerékpárok, buszok, vonatok, teherautók, helikopterek, vízi járművek, űrhajók és repülőgépek.

A műveletek a járművek üzemeltetésének módjával és az e célra meghatározott eljárásokkal foglalkoznak, beleértve a finanszírozást, a törvényességeket és az előírásokat. A közlekedési iparban az üzemeltetés és az infrastruktúra tulajdonjoga lehet állami vagy magán, országtól és módtól függően.

A személyszállítás lehet nyilvános, ahol az üzemeltetők menetrend szerinti szolgáltatásokat nyújtanak, vagy privát. Az áruszállítás a konténerezésre összpontosult, bár az ömlesztett szállítást tartós cikkek nagy mennyiségéhez használják. A közlekedés fontos szerepet játszik a gazdasági növekedésben és a globalizációban, de a legtöbb típus légszennyezést okoz és nagy mennyiségű földet használ fel. Noha a kormányok jelentős mértékben támogatják, a közlekedés megfelelő megtervezése elengedhetetlen a forgalom áramlásának és a város terjeszkedésének visszaszorításához.

A kombinált, vagy más néven intermodális fuvarozás lényege, hogy a szállítandó áru a feladástól az átvételig egy konténerben marad, miközben egynél több fuvarozási ágat is érint a szállítása egy fuvarozási szerződés keretén belül.

Ennek a fuvarozási módnak a legfontosabb feladata, hogy a különböző közlekedési ágazatok legelőnyösebb tulajdonságait kihasználja és egy olyan útvonalat alkosson, mely a lehető legbiztonságosabb és legelőnyösebb a megrendelő számára.

Cégünk az intermodális fuvarozásban is tud Önnek segíteni! Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Szállítmányozás belföldön és külföldön!

Ajánlatkérés

Közúti fuvarozás

A közúti fuvarozás esetében kétfajta mód létezik, a FTL (komplett rakományos) és a LTL (részrakományos). A FTL szó az angol Full Truck Load kifejezés rövidítése, amely "komplett rakomány"-t jelent magyarra fordítva. Ennek a szállítási módnak a lényege, hogy az adott teherautón csak a megbízó rakománya található. Az LTL amely az angol "Less than a Truck Load" rövidítése és magyarul "részrakomány"-ként fordítjuk, ennek az ellentéte, mert ebben az esetben az adott teherautón nem csak egy, hanem több megbízó rakománya kap helyet.

A közúti fuvarozásnak számos előnye van, melyeket a legjobban belföldön tudunk kihasználni. Nincsen megkötve a pálya, vagyis az út, amin közlekedik a teherautó, így könnyedén ki tudja kerülni a nagyobb elakadásokat, torlódásokat, így lecsökken a késés esélye. Nagy előny még, hogy háztól-házig történik a szállítás, illetve gyorsabb is, mint a vasúti szállítás. A legtöbb fuvarozó cég rendkívül rugalmas a költségek megállapításában, így jól személyre lehet szabni az árakat. A kockázatra is gondolni kell a fuvarozás folyamán és a közúti fuvarozásnak elfogadható a kockázata.

Vegye fel velünk a kapcsolatot és egy rövid konzultációt követően adunk önnek egy pénztárcabarát díjszabást.

Szállítmányozás belföldön és külföldön!

Ajánlatkérés

Milyen különbségek vannak az LTL és az FTL közúti fuvarozások között?

Az LTL és az FTL között az egyik legnagyobb különbség az árban rejlik. Ha egyszerre csupán néhány raklap szállításáról van szó, akkor az LTL kifizetődőbb választásnak bizonyul.

Azért olcsóbb az LTL, mert nem egy olyan teherautóért fizetsz, ami nincs teljesen feltöltve, hanem az áru által elfoglalt helyért. Az LTL fuvarozással foglalkozóknak az elsődleges feladata tehát, hogy más és más szállítmánnyal töltsék meg a felesleges helyeket a teherautókon, így biztosíthatják a lehető legnagyobb hatékonyságot és használhatják ki a rendelkezésre álló területet.

Az LTL és az FTL különbségei közé sorolható a szállítási idő is. Amennyiben a teherautó teljes rakománya a tiéd, akkor jobban kiszámítható a szállítási idő, mert a fuvarozó csak felveszi a szállítandó dolgokat és egyből a megadott címre viszi.

Az LTL tekintetében nem rögtön a végfelhasználóhoz megy az áru, mivel más vállalkozások vagy magánszemélyek miatt is meg kell állnia a fuvarozóknak, így a szállítási idő eltérhet a becsülttől.

Az LTL szállítás során nem csak a te árudat helyezik el a kamionon, hanem igyekeznek összegyűjteni magánszemélyek és különféle cégek áruját is, mindezt azzal a céllal, hogy a teljes kamiont kitöltve történjen a szállítás. A teherfuvarozók ezáltal több helyen megállnak, hogy felvegyék az árut, ezt követően kezdik meg a kézbesítést, ezért a szállítási idő hosszabbá válhat.

Az FTL szállításnál ott történik a berakodás a kamionba, ahol a fuvarozó felveszi az árut, végül egyenesen a célállomásra indul vele. Az LTL esetében előfordulhat, hogy a szállítmány megérkezése előtt az árut többször is ki- és bepakolják vagy raktározzák, de az utóbb említett nem mindig jellemző. Az LTL hátránya, hogy a folyamatos átrakás és pakolás miatt a termékekben könnyebben keletkezhet kár, főleg, ha a produktum érzékeny vagy törékeny.

Meg kell említeni az ADR-t is, ami a veszélyes áruk szállításával foglalkozik. Ilyen szituációban csak az FTL-t lehetséges választani, ugyanis nem biztonságos egyszerre többféle veszélyes árut szállítani a kamionon, például az is előfordulhat, hogy az anyagok reakcióba lépnek egymással, ami végleges következményekkel is járhat.

Tanulmány letöltése