Különbség az FTL és LTL szállítási módok között!

Ismerje meg a különbséget az FTL és LTL szállítási módok között!

Különbség FTL és LTL szállítási módok között!

A szállítás rendkívül komplex folyamatnak tűnhet, mivel rengeteg opció áll a speditőr cég, valamint az ügyfél rendelkezésére. Számos tényező, szállítási mód és lehetőség van, melyek mind befolyásolják a szállítás bizonyos aspektusait (ár, idő, biztonság). Szeretnénk Önnek segíteni, hogy jobban megérthesse a szállítmányozás fogalmait, így elmagyarázzuk Önnek az FTL, valamint az LTL szállítási módok közötti különbségeket, mivel ez a két kifejezés valószínűleg a leghasználtabb fogalmak ezen a piacon! A szállítmányszervezőknek és a megbízónak is át kell gondolniuk, hogy melyik szállítási mód a legmegfelelőbb és ehhez három tényezőt kell figyelembe venniük: méret, gyorsaság, ár és hogy törékeny-e az áru. Ezek szerint fogjuk Önnek elmagyarázni a két szállítási mód közti különbségeket. Az FTL és LTL fogalmakat a közúti szállítmányozásnál használjuk, de létezik FCL és LCL szállítási mód is! Kattintson a linkre és simerje meg ezeket a fogalmakat is!

Méret

A szállítmányozásban a legfontosabb tényező a méret, mivel ez a tulajdonság fogja legjobban befolyásolni a többi tényezőt is. A FTL szállítási mód egy rövidítés, mely a Full Truck Load-ból ered, ami magyarul „komplett rakománynak” lehet fordítani. Lényege, hogy a szállításhoz alkalmazott teherautón csak a megbízó rakománya kapott helyet. Ebből adódik, hogy az LTL angolul Less than Truck Load-ot jelent, amit magyarul „részrakomány”-ként szoktak fordítani. Ebben az esetben a teherautó nem csak a megbízó, hanem más megbízók rakományát is szállítja. Az FTL szállítmányok általában 9000 kilogramm felett vannak, míg az LTL szállítmányok a legtöbb esetben 2000 és 5000 kilogramm között.

Ár

Mivel az LTL szállítás alatt a szállítmány nem foglalja el az egész teherautót, így olcsóbb, mint az FTL szállítás. Rendkívül fontos, hogy jól legyen kiválasztva a szállítási mód, mivel rossz döntés esetén a megbízó feleslegesen fizethet olyan helyért, ami nincs kihasználva.

Gyorsaság

Általánosságban elmondható, hogy az FTL szállítmányok gyorsabban célba érnek, mint az LTL szállítmányok. Az ok egyszerű, az LTL mód esetében nem csak az Ön rakománya van a teherautón, így akár többször is meg kell állnia, hogy fel, vagy lepakoljanak róla. FTL szállítási módnál ilyen nem fordul elő, így fel-lepakolás nélkül haladhat a teherautó.

Törékeny szállítmány

Ha törékeny, vagy sérülékeny rakományt kell mozgatni, akkor mindenképpen az FTL szállítási módot javasoljuk, mivel ebben az esetben a rakomány nem fog teherautót cserélni, nem fogják mozgatni, így sokkal kisebb esély van sérülés keletkezésére. LTL szállítási módban azonban többször is teherutót cserélhet a rakomány, így a sérülés esélye jóval nagyobb.

A megfelelő szállítási mód kiválasztása az egyik legfontosabb tényező, hogy pénzt és időt spóroljon. Kérjen tanácsot igazi profiktól, akik már hosszú évek óta foglalkoznak szállítmányozással!

Tanulmány letöltése