Konténeres szállítmányozás

Konténeres szállítmányozás

A konténerek különböző méretben gyártott, acélból készült, hatalmas méretű, masszív „dobozok”, amelyekkel különféle termékeket lehet szállítani határon belül és azon túl, szárazföldi, vagy vízi szállítmányozással. Rendkívül közkedvelt eszköz, ha nagyon sok árut kell egyik pontból egy jellemzően másik, távoli helyre eljuttatni, hiszen a konténert a rakománnyal együtt át lehet emelni egyik szállítóeszközről a másikra. Feltalálása egy bizonyos Malcolm P. McLean teherautósofőrhöz köthető, aki elsők között foglalkozott a szállítási idő optimalizálásával és az árurakodás egyszerűsítésével.

A tárolóegységeket sztenderdizált méreteknek megfelelően gyártják annak érdekében, hogy kompatibilisek legyenek a különféle szállítmányozási eszközökkel. A konténerek 1,9 és 17,07 méter közötti hosszal rendelkeznek, az irányadó méret pedig a húszlábas, 6,1x2,44 méteres kivitel.

A konténeres szállítmányozás során a standard mérethez viszonyítva határozzák meg azt, hogy mennyi árut képes befogadni az adott eszköz. Ennek mértékegysége a TEU (twenty-foot equivalent units). Ez alapján nagyon egyszerűen kiszámolható, hogy egy konkrét fuvarhoz hány tárolóelemre van szükség, így egészen pontosan meghatározhatóak a költségek.

Az árut jellemzően raklapokra erősítve helyezik be a tárolókba, amelyeket azután legtöbbször darukkal, vagy emelő teherautókkal mozgatnak. Igen közkedvelt megoldás olyan fuvarozás esetén, ahol nagymennyiségű ömlesztett árut kell kézbesíteni, de speciális – például hűtendő, folyadék, vagy gáz halmazállapotú - termékek szállítmányozására is léteznek megoldások. Közúti, vasúti, vízi és légi szállítás is megoldható a segítségükkel, csak a megfelelő változatot kell kiválasztani.

Szállítmányozás belföldön és külföldön!

Ajánlatkérés

Tanulmány letöltése