Bővebben az infrafűtésről és az infrapanel termékekről!

Bizonyára már Ön is hallott az infrafűtésről, mint modern fűtési megoldásról, de pontosan nem tudja, hogy hogyan is működnek, az ezt a technológiát alkalmazó berendezések, termékek. Ebből a cikkből megtudhatja, hogy mi is az az infrafűtés, milyen típusai vannak, és hogy mely webáruházban érdemes infrapaneleket vásárolni.

Milyen infrafűtési technológiák léteznek?

Jellemzően három különböző felépítésű infrapanel érhető el a piacon, melyekből főleg már csak egyet alkalmaznak, ajánlanak.

Fűtőfilm alapú infrapanelek

A legrégebbi működési elv a fűtőfilm alapú infrapanelek. Ezt a technológiát padlófűtésnél alkalmazzák, ahol kiválóan is működik. Infrapanelekbe építve viszont egyáltalán nem ajánlott, mivel borzasztó a teljesítménye. Drágák, el tudnak romlani és egyáltalán nem éri meg velük fűteni.

Karbonszálas infrapanelek

A következő működési elv a karbonszálas infrapanel. Ahogy a neve is jelzi, karbonszálak találhatóak a gyantalapok között, melyek hőt termelnek az elektromos áram hatására. Jellemzően rossz minőségű termékekről beszélünk, mivel távol-keleti üzemekben készítik ezeket a termékeket a lehető leggyorsabban és ráadásul a hő veszteség is igencsak magas. Ez annak köszönhető, hogy az infrapanel felülete sima, így nincs mód, hogy szétszóródjanak az infrasugarak, így csak egy téglalapnyi területet tudnak megfelelően felmelegíteni. Hatalmas hátrányuk, hogy a karbonszálak elhasználódhatnak és nincs mód a javításukra, így életük véges. Nem jellemzőek a magyar piacon, pont emiatt. Szerencsére van egy sokkal megbízhatóbb és magasabb hatásfokkal rendelkező termék is, melyek sokkal jellemzőbbek a hazai piacra.

Grafitmasszás infrapanelek

Ez a működési el pedig a grafitmassza, vagyis a grafitmasszás infrapanelek. Felépítése rendkívül egyszerű, mivel két gyantalap közé összepréselt szén alapú masszát (grafit) öntenek, mely a magas hőmérséklet hatására megszilárdul. A hőveszteséget úgy minimalizálják, hogy az infrapanel hátoldalára egy reflexiós réteget vonnak, mely tökéletesen megakadályozza, hogy az infrasugarak a fal felé haladjanak. A grafitmasszás infrapanel felületén apró dudorok találhatóak, melyek arról gondoskodnak, hogy az infrasugarak a szobában mindenhová eljussanak. Ezzel a technológiával tökéletesen fel lehet melegíteni az adott szobát, így ha kisebb területről beszélünk, akkor valószínűleg elegendő csak egy darab infrapanel. Azért is érdemes grafitmasszás infrapanelt vásárolni, mert élettartama végtelen. Nincsen benne olyan alkatrész, ami elromolhatna, meghibásodhatna, vagy ne lehetne cserélni. Természetesen ezek a típusok a legelterjedtebbek Magyarországon, mivel kiváló ár-érték aránnyal rendelkeznek, tartósak és könnyen beszerezhetőek, könnyű velük számolni és nagyon gyorsan felfűtik a helyiséget.

Hol érdemes infrapanelt vásárolni?

Szaküzletek: A fizikai boltokban lehetőség van a panelek megtekintésére, tanácsadást kérni a szakemberektől, és akár ki is próbálhatjuk a termékeket. Ez a vásárlási mód akkor ideális, ha nem vagyunk biztosak a választásunkban, és segítségre van szükségünk: Hova érdemes infrapanelt vásárolni

Webáruházak: Az online áruházak széles választékot kínálnak infrapanelekből, és gyakran kedvezőbb árakon, mint a fizikai boltokban. Azonban fontos megbízható forrásból vásárolni, és alaposan átolvasni a termék leírását és a vásárlói véleményeket.

Gyártók: Bizonyos gyártók közvetlenül is értékesítik infrapaneleiket a weboldalukon. Ez a vásárlási mód akkor ideális, ha pontosan tudjuk, milyen típusú panelt szeretnénk, és a gyártótól származó garanciát és szolgáltatást is szeretnénk igénybe venni.

Fontos szempontok a vásárlás során:

Teljesítmény: A panel teljesítményének meg kell felelnie a fűteni kívánt helyiség méretének és hőszigetelésének.

Típus: Léteznek falra szerelhető, mennyezeti és álló infrapanelek is. A választás a helyiség adottságaitól és az egyéni preferenciáktól függ.

Vezérlés: Bizonyos panelek manuálisan vezérelhetők, míg mások távirányítóval vagy okostelefonnal is vezérelhetők.

Garancia: Fontos, hogy a panelre legalább 2-3 év garanciát vállaljon a gyártó.

Hogyan történhet az infrapanelek beszerzése?

  1. Infrapanelek importálásával:
   Környező országokból: számos európai országban, mint például Szlovákia, Románia, Ausztria és Szerbia is gyártanak infrapaneleket. Ezeknek a beszerzése viszonylag egyszerű és gyors lehet, a szállítási idő általában rövid, a költségek pedig kedvezőek. Tengeren túlról, tengeri szállítmányozással: Infrapanelek Távol-Keletről, Kínából és Koreából is importálhatók. Ez hosszabb szállítási időt és magasabb költségeket jelenthet, de gyakran szélesebb választékot és versenyképesebb árakat kínál.

  2. Infrapanelek belföldön történő szállításával:
   Magánszállítás: az infrapanelek kisebb mérete és súlya miatt könnyen szállíthatók személyautóval vagy furgonnal.
   Fuvarozó cégek: nagyobb mennyiségű infrapanel szállításához fuvarozó cégeket is igénybe vehet. Számos fuvarozó cég specializálódott raklapos áruk szállítására, így az infrapanelek szállítása is hatékonyan és biztonságosan megoldható.

  3. Webáruházakon keresztül:
   Számos magyarországi webáruház is forgalmaz infrapaneleket, ahonnan online is megrendelhetők a termékek. A webáruházak általában házhozszállítást is biztosítanak.

Előző bejegyzésünkben az állatfelszerelésekről írtunk!

Ismerje meg jobban a szállítmányozást legyen szó nemzetközi, vagy belföldi szállításról!

Tanulmány letöltése